Non-oncological patients in mobile hospices – challenges in communication, care, and reimbursement: Non-oncological patients in mobile hospices – challenges in communication, care, and reimbursement (Paliativní medicína, 2025)
Proč jsou pacienti s neonkologickými diagnózami pro mobilní hospice často výzvou? Faktory jsou různé, jak ukázaly příspěvky na konferenci „Dožít doma s neonkologickou diagnózou?”, kterou 3. června 2025 pod záštitou ČSPM ČLS JEP v Praze pořádalo Fórum mobilních hospiců. Setkání expertů přineslo pohled na konkrétní neonkologické diagnózy, které tvoří cca 20 % pacientů v mobilních hospicích. Hlavními faktory, které přijetí těchto pacientů do péče mobilních hospiců komplikují, jsou špatná prediktabilita vývoje jejich diagnóz a pravidla úhrad, která byla modelována spíše podle průběhu onkologických diagnóz.