Support for research and development of Ph.D. studies in palliative medicine in the Czech Republic: Support for research and development of Ph.D. studies in palliative medicine in the Czech Republic (Paliativní medicína, 2025)
Paliativní medicína je dynamicky se rozvíjející obor, který vyžaduje systematický výzkum a budování akademické základny. Cílem práce bylo zmapovat potenciál a bariéry výzkumu a rozvoje doktorského studia v paliativní medicíně mezi členy ČSPM s titulem Ph.D. V červnu 2025 byl rozeslán elektronický dotazník (14 otázek) všem 54 členům ČSPM, kteří získali titul Ph.D. Odpovědělo 27 respondentů (návratnost 50 %). Mezi nimi působí 9 (33 %) jako hlavní řešitelé výzkumu, 11 (41 %) jako spoluřešitelé. V roli školitelů různých oborových rad aktuálně působí 16 (59 %) respondentů, zbývajících 11 (41 %) tuto funkci nezastává. Ochotu nabídnout školitelskou kapacitu v budoucnu vyjádřilo 18 (67 %) respondentů. Mezi nejčastěji uváděné bariéry patřil nedostatek chráněného času pro výzkum a vedení postgraduálních studentů, nedostatek akreditovaných programů a strukturální limity fakultního prostředí. Pro udržitelný rozvoj Ph.D. studia v paliativní medicíně je nutné posílit institucionální podporu školitelů, podmínky pro chráněný čas na výzkum a zlepšit metodologické zázemí.