Metadon v léčbě bolesti v praxi paliatra: Methadone for pain relief in palliative practice (Paliativní medicína, 2025)
Chronická bolest je častý symptom, který významně snižuje kvalitu života dlouhodobě nemocných. V této práci jsme si dali za cíl retrospektivně zhodnotit naši praxi, kdy metadon užíváme jako jednu z možností ovlivnění refrakterní bolesti a popsat bezpečnost a účinnost podání metadonu v naší praxi. Byla analyzována retrospektivní data osmi pacientů Kliniky paliativní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří mezi 5/2022 a 9/2024 užívali metadon k léčbě bolesti. Zaznamenány byly podrobné pacientské údaje, základní diagnóza, komorbidity a kompletní medikace. Sledován byl charakter bolesti, její vývoj a nežádoucí účinky terapie. Změny byly dokumentovány do okamžiku předání pacienta do hospicové péče, úmrtí nebo poslední kontroly v roce 2024. U čtyř pacientů byla zaznamenána klinicky významná úleva od bolesti, u dvou jen přechodná a u zbylých dvou byla účinnost nízká či zcela chyběla. Přestože metadon díky své modulaci NMDA receptorů vykazuje potenciál v léčbě neuropatické bolesti, v rámci této práce se to nepodařilo potvrdit. Naše pozorování prokázalo největší efekt u pacientů s nádorovou bolestí refrakterní na vysoké dávky jiného opioidu.