VR-TALKS: Využití virtuální reality pro nácvik obtížné komunikace na sedmi evropských lékařských fakultách: VR-TALKS: The use of virtual reality for difficult communication training at seven European medical faculties (Paliativní medicína, 2025)
Efektivní komunikace v medicíně je klíčovou, ale často opomíjenou dovedností, která zásadně ovlivňuje kvalitu péče o pacienty a zároveň pomáhá snižovat riziko syndromu vyhoření u zdravotníků. V současné praxi se pro nácvik komunikačních dovedností nejčastěji využívá metoda simulovaných rozhovorů mezi studenty či zdravotníky nebo práce se standardizovanými pacienty – vyškolenými herci, kteří věrohodně ztvárňují pacienty či jejich příbuzné. V České republice však většina zdravotníků neabsolvovala formální školení v lékařské komunikaci, protože tato výuka donedávna nebyla povinnou součástí vzdělávacích programů pro sestry a lékaře. Z tohoto důvodu představuje efektivní komunikace s pacienty a jejich rodinami jednu z největších výzev současné medicíny v České republice.