Seven minutes of hope – an interview with Anna Julie Slováčková, a courageous woman facing a serious illness: Seven minutes of hope – an interview with Anna Julie Slováčková, a courageous woman facing a serious illness (Paliativní medicína, 2025)
Rozhovor byl uskutečněn na přání Aničky za její poslední hospitalizace. Anička mi byla referována ošetřujícím onkologem v listopadu 2023 za účelem navázání kontaktu, poskytnutí psychologické podpory a komunikace o hodnotách a preferencích – zejména ve vztahu k možným variantám péče v případě progrese onkologického onemocnění.Od počátku bylo zřejmé, že Anička potřebuje více informací a hlubší porozumění své prognóze, mimo jiné i kvůli rozhodování o dalším léčebném plánu. Náš vztah se postupně rozvíjel prostřednictvím rozhovorů o hodnotové anamnéze, přáních a prioritách, ale také prostřednictvím lékařsky vedené psychologické podpory. Díky této důvěře mohla Anička brzy otevřít témata spojená s prognózou a přizpůsobit jim svůj život – podle toho, co bylo právě teď pro ni důležité. Myslím, že právě toto poselství – prožít naplno čas, který je dán – se nese celým rozhovorem. A stejný tón zněl i z jejích veřejných vystoupení a mediálních rozhovorů, kterými svou osobní zkušeností pomohla vytvářet pozitivní obraz paliativní medicíny. Ve své praxi vnímám, že byla inspirací pro mnohé, kteří se díky ní začali na paliativní péči obracet dříve a s menšími obavami – bez mylného dojmu, že tato péče patří až na úplný konec.Otázky byly inspirovány mou paliativní a logoterapeutickou praxí. Avšak největší inspirací byla samotná Anička – žena, kterou vnímám jako velmi silnou a obdivuhodnou. Patří jí, i jejím blízkým, mé upřímné poděkování za to, že můžu být součástí jejich příběhu.