Umění léčit: Setkání osobní reflexe s paliativní péčí s profesorkou Claudií Bausewein: Rozhovor s prof. Claudií Bausewein (Paliativní medicína, 2025)
V rozhovoru, který se dotýká témat přesahujících běžnou lékařskou praxi, odhaluje prof. Dr. med. Claudia Bausewein svou oddanost paliativní péči, které se věnuje od samého počátku své kariéry. Zamýšlí se například nad konceptem dokonalého štěstí, a tomu, co pro ni toto slovní spojení znamená v kontextu osobního i profesního života. Říká, že štěstí pro ni představuje život v souladu s vlastním nitrem, možnost autenticity a kreativity a schopnost pomáhat. Prof. Bausewein je zosobněním ženy ve svém živlu; její práce, hluboce zakořeněná v jejích vnitřních hodnotách, nám ukazuje, že léčení vychází stejnou mírou z empatie a porozumění jako se opírá o vědecké poznání. Tento rozhovor nás zve, abychom viděli paliativní medicínu nejen jako obor technický, ale jako smysluplnou cestu, kde každý pacient, každý okamžik úlevy a každý projev odvahy má svou hodnotu. Inspirující slova paní profesorky Bausewein v nás zanechávají trvalý dojem.