European Society of Intensive Care Medicine guidelines on end of life and palliative care in the intensive care unit (Paliativní medicína, 2024)
Na podzim letošního roku byla publikována doporučení Evropské společnosti intenzivní medicíny (ESICM) týkající se paliativní péče a péče na konci života v prostředí intenzivní medicíny. Tato doporučení byla představena na výročním kongresu ESICM v Barceloně, kde jim byl věnován celý multidisciplinární blok. Poskytují konkrétní, hmatatelné nástroje, které mohou být široce implementovány, a zároveň nastavují standard pro budoucí výzkum v této oblasti.