Zvyšování empatie zdravotnického systému k pacientům s pokročilým onemocněním jater: Deset nejdůležitějších zkušeností v paliativní péči v hepatologii (Paliativní medicína, 2024)
Pacienti s pokročilým onemocněním jater a jejich rodiny mají komplexní fyzické, psychologické, psychosociální a existenciální potřeby. Onemocnění se projevuje vysokou symptomovou zátěží, významně snižuje kvalitu života, narůstají nároky na zdravotní systém a péči v závěru života. Naše současné modely poskytování zdravotní péče nenaplňují účinně potřeby pacientů s pokročilým onemocněním jater