Aromaterapie v paliativní péči, její výhody a přínos v péči o pacienty v terminálním stadiu (Paliativní medicína, 2023)
Aromaterapie se řadí mezi úspěšně využívané komplementární metody v oblasti paliativní péče. Využívá působení esenciálních olejů ke zlepšení fyzické, psychické a duchovní pohody. Jejich účinky jsou v zahraničí vědecky podloženy a ověřeny dlouholetou praxí v hospicích i v domácí péči. Cílem zavedení aromaterapie do paliativní péče je úleva od fyzických symptomů a zvýšení kvality života pacientů. Postupně se aromaterapii daří zavádět také do paliativní péče v České republice.