Seznámení s Asociací nemocničních kaplanů (Paliativní medicína, 2023)
Po roce 1989 v naší zemi skončil násilný státní dohled nad církvemi a ve veliké svobodě začaly vznikat jednotlivé kaplanské organizace.  V roce 2011 vznikla Asociace nemocničních kaplanů (ANK), do které se hlásili duchovní z různých církví, kteří již nějakým způsobem ve zdravotnických zařízeních působili. V roce 2024 bude Praha hostit evropskou konferenci nemocničních kaplanských služeb. Bude poprvé v historii u nás a jsme na to patřičně hrdi. V legislativě by mělo dojít k zásadním změnám, které budou závazné pro organizace přímo i nepřímo řízené ministerstvem zdravotnictví. V rámci vzdělávání nemocničních kaplanů se tři teologické fakulty zapojují do jejich odborné přípravy konáním akreditovaných kurzů. V oblasti paliativní péče vzniká při ČSPM pracovní skupina pro Spirituální péči v paliativě, kam se někteří kaplani již přihlásili.