(untitled) (Paliativní medicína, 2022)
Paliativní péče a obor paliativní medicína přináší do zdravotní péče soustředěné zaměření na komplexní podpůrné intervence pro nemocné se závažnou nemocí i pro osoby v samotném závěru života. Podobně komplexní péči nabízí i blízkým a pečujícím osobám těchto nemocných. Cílem a efektem péče je pro nemocné a jejich blízké zlepšení kvality života, zajištění souladu péče s potřebami a hodnotami nemocných a jejich rodin, zachování důstojnosti v nemoci i umírání i efektivní zajištění návaznosti péče. Významnou součástí je také podpora odbornosti zdravotníků dalších oborů. Zvyšováním svých kompetencí v obecné paliativní péči mohou paliativní specialisté zásadně pomoci ke zlepšení péče o nemocné i jejich blízké.