(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Integrativní medicína spojuje konvenční medicínu a prvky komplementární medicíny. Modality komplementární medicíny jsou vážně nemocnými dětskými pacienty a jejich rodinami celosvětově často využívány v rámci zdravotnických zařízení i mimo ně. Navzdory tomu je však povědomí ošetřujících zdravotníků o využívání těchto modalit omezené. Cílem tohoto přehledového článku je informovat o konceptu integrativní medicíny, poskytnout přehled dat o využívání jednotlivých metod komplementární medicíny ve vybraných pediatrických populacích, představit důvody jejich vyhledání a poukázat na benefity či rizika s nimi asociovanými.