(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Překlad původního článku Post-Acute Transition to Home With Supportive Care (PATHS): A Novel Nurse Practitioner-Led Telehealth Intervention to Improve End-of-Life Oncology Care. J Pain Symptom Manage 2025. https://doi.org/10.1016/j.jpainsymman.2025.02.008PŘEKLAD PŮVODNÍ PRÁCETELEMEDICÍNA Rosa W E, et al., Paliativní medicína 2025; 6 (3): 16–2816 Cíle: Zhodnotit předběžné výsledky intervence PATHS (Post-Acute Transition to Home With Supportive Care), telemedicínské intervence vedené specializovanou sestrou ke zlepšení onkologické péče v závěru života, která zajišťuje proaktivní, intenzivní a specializovanou paliativní péči během dvou týdnů po propuštění z nemocnice. Metodika: Provedli jsme prospektivní, jednofázovou evaluaci intervenční metody PATHS pro zlepšení kvality u pacientů ve věku 21 a více let s pokročilým solidním nádorovým onemocněním, kteří byli propuštěni z nemocnice na BSC a zároveň zpočátku odmítli hospicovou péči. Výsledky: Nejčastější diagnózou byl kolorektální karcinom (30 %) a nejčastějším uváděným důvodem pro indexovanou hospitalizaci se stala bolest (33 %). 30denní kumulativní incidence rehospitalizace dosáhla 33 % (95 % CI: 16, 51) ve srovnání s historickou kontrolní skupinou, kde bylo 43 % (95 % CI: 26, 59) pacientů rehospitalizováno. Žádný pacient s včasnou domácí hospicovou péčí nebyl znovu přijat do nemocnice. Po dokončení PATHS přešlo 11 pacientů (36 %) do hospicové péče. Devět z nich přijalo doporučení k domácí hospicové péči již během první konzultace prostřednictvím PATHS. Závěr: PATHS vyplňuje podstatnou mezeru v praxi, potenciálně snižuje množství rehospitalizací v závěru života a zároveň zvyšuje přístup ke specializované domácí paliativní péči po hospitalizaci pro pacienty s nádorovým onemocněním na BSC v kontextu závěru života.