Management symptomů u pacientů s pokročilým chronickým srdečním selháním (Paliativní medicína, 2022)
Dušnost patří k základním symptomům srdečního selhání. Základ léčby dušnosti u srdečníhoselhání s redukovanou ejekční frakcí v současnosti tvoří blokátory systému renin-angiotenzin,betablokátory, antagonisté mineralokortikoidních receptorů a inhibitory sodíko-glukózovéhokotransportéru 2. Uvedené lékové skupiny mají prokazatelně i prognostický efekt. Za jistýchokolností se k nim řadí ivabradin a nově vericiguat. Symptomatická léčba se opírá předevšímo diuretika, parenterální substituci železa, v konkrétních případech jsou používána inotropika.V léčbě refrakterní dušnosti se uplatňují opioidy. Významné místo zastává i přístrojová léčba,na prvním místě srdeční resynchronizace, u indikovaných pacientů mechanická srdeční podpora.U pacientů s hypoxémií je indikována léčba kyslíkem. Využití jednotlivých postupů se u konkrétníhopacienta mění s vývojem onemocnění a změnou cílů péče.
Keywords: dušnost, chronické srdeční selhání, paliativní péče