Paliativní péče v hematoonkologii (Paliativní medicína, 2022)
Rád jsem přijal nabídku napsat můj pohled na paliativní péči v hematoonkologii jako editorial k článku s názvem „Review Illness and prognostic understanding in patients with hematological malignancies“. Téma paliativní medicíny v hematologické onkologii je velmi mladé, trvající pouhé jednotky roků a doposud nejsou všemi hematology pochopeny možnosti, které paliatr (resp. lékař podpůrného týmu – budu v tomto článku tyto termíny používat jako synonyma) může nabídnout. Stále ještě mezi některými kolegy-hematology přetrvává představa, že je optimální paliatra pozvat až ve chvíli, kdy bude nemoc progredovat tak, že nemocný má očekávané dožití ve dnech či týdnech. Argumenty pro to bývají různé.