Malý dotaz spustil lavinu (Paliativní medicína, 2021)
Na jaře r. 2020 přišla do našeho domácího hospice Porta Vitae žádost o přijetí mladé 30leté pacientky s akutní myeloidní leukémii, refrakterní na chemoterapii. Prošla si již opakovanými febrilními neutropeniemi, měla selhání kostní dřeně a plicní komplikace způsobující dušnost. Do naší péče byla referována hlavně kvůli zajištění symptomatické péče o projevy dušnosti (byla dependentní na oxygenoterapii). Hospitalizace již nepřinášela benefit, a hlavně si ji pacientka nepřála.... Již před převzetím pacientky do péče se nabízela myšlenka, zda by nebylo možné transfuze podávat i v domácím prostředí. Zajistit cestovní chladničku, soupravu na křížový test a infuzní set pro podání transfuze by bylo to nejjednodušší. Ale vydala by nám krevní banka transfuzi? Jak by se vše hradilo? Jaké podmínky musí splňovat transport? Jak řešit potransfuzní reakce?