Časná integrace paliativní péče v dětské onkologii – dobrý nápad, obtížné provedení (Paliativní medicína, 2021)
Novodobou éru dětské paliativní péče lze datovat zhruba na přelom století, kdy v roce 2000 vyšel dnes již legendární článek Symptoms and Suffering at the End of Life in Children with Cancer v New England Journal of Medicine. Autorka článku, Joanne Wolfe, dětská onkoložka z Dana Farber Cancer Institute v americkém Bostonu, v něm připomněla odborné veřejnosti dvě zásadní věci: řada dětských pacientů svému onemocnění podlehne a v závěru života trpí, což bylo pro mnoho lékařů velmi nečekané a bolestné zjištění. Jednalo se o studenou sprchu pro dětské onkology po celém světě, kteří si tou dobou užívali jízdu na vlně entuziasmu z trvale rostoucího počtu úspěšně vyléčených dětských pacientů. Článek otevřel otázku integrace paliativní péče v dětské onkologii, která začala naplno rezonovat odbornou veřejností, a odstartoval novou etapu oboru dětské paliativní medicíny.