Postoje a názory členů ČSPM k problematice eutanazie a asistovaného sebeusmrcení (Paliativní medicína, 2021)
Cílem našeho výzkumu bylo zjistit postoje a názory členů ČSPM (České společnosti paliativní medicíny) k tématu eutanazie a asistovaného sebeusmrcení. Výzkumu se zúčastnilo 147 respondentů, z nichž bylo 74 lékařů. Data byla sbírána pomocí čtrnáctipoložkového, anonymního dotazníku on-line formou. Více než polovina dotázaných se setkala s žádostí pacientů o usmrcení. Méně pak souhlasilo s legalizací eutanazie (9 %) a asistovaného sebeusmrcení (16 %) v České republice. Pokud by byla eutanazie legální, pro sebe by tuto možnost případně využilo 19 % dotázaných. Rozdíly v názorech na eutanázii a asistované sebeusmrcení se lišily pouze dle příslušnosti ke křesťanské církvi. Dotázaní, kteří se hlásili ke křesťanství, současně statisticky významně častěji nesouhlasili s legalizací eutanazie i asistovaným sebeusmrcením i s jejich případným využitím. Dále si využití eutanazie u svých blízkých nedokázali častěji představit lékaři ve srovnání s ostatními profesemi. Vzhledem k opakovaným snahám o legalizaci eutanazie může být odborná a otevřená diskuse nad tématem eutanazie a asistovaného sebeusmrcení vhodná také mezi odborníky poskytujícími paliativní péči.
Keywords: asistované usmrcení; eutanazie; paliativní péče; postoje