Proč potřebujeme plánovat síť specializované paliativní péče: Why we need to plan a specialised palliative care network (Paliativní medicína, 2026)
Paliativní péče v České republice prošla v posledních patnácti letech pozoruhodným vývojem. Vznikla řada nových služeb, rozšiřují se kompetence zdravotnických pracovníků a paliativní přístup se postupně stává přiro- zenou součástí péče o pacienty se závažným onemocněním v nemocnicích i v komunitě. Tento vývoj byl však do značné míry organický a většinou závislý na iniciativě jednotlivých poskytovatelů, regionálních lídrů či neziskových organizací.S postupující institucionalizací oboru je stále zřejmější, že další rozvoj již nemůže být založen pouze na lokálních iniciativách. Pokud má být paliativní péče skutečně dostupná všem pacientům, kteří ji potřebují, je nezbytné přejít od spontánního růstu k systematickému plánování. Právě k tomu směřuje dokument Doporučení České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP ke struktuře a kapacitě sítě poskytovatelů specializované paliativní péče, který v tomto čísle časopisu publikujeme.
Keywords: specializovaná paliativní péče; obecná paliativní péče; rozvoj; doporučení