Spirituální péče v nenáboženském kontextu – zpráva z konference a několik reflexí k tématu: Spiritual care in a non-religious context – conference report and several reflections on the topic (Paliativní medicína, 2025)
Jak vypadá spirituální péče poskytovaná nemocným, kteří se neidentifikují s žádným náboženstvím, s žádnou církví? Co od takové péče lze čekat, jaké má přínosy a rizika? Má být běžnou součástí péče o nemocné a umírající? Na tyto otázky se snažila odpovědět konference uspořádaná společně oběma asociacemi nemocničních kaplanů dne 10. 6. 2025 v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Kromě zprávy z konference přinášíme i několik souvisejících zamyšlení nemocničních kaplanů a jedné „nevěřící“ příjemkyně jejich péče.
Keywords: spirituální péče; nemocniční kaplan; kategoriální pastorace; nenáboženská péče