Neuropaliativní péče (Paliativní medicína, 2021)
Neurologové stojí poměrně často tváří v tvář pacientům,na které čeká v důsledků jejich nemocí dlouhé a těžkéstrádání fyzické, emoční, kognitivní i spirituální. Trpínejenom nemocní lidé, ale i jejich rodinní příslušníci.Takovýchto chronických onemocnění s postupným hor-šením klinického stavu a ztrátou soběstačnosti je v neurologii mnoho. Jsou to především neurodegenerativnínemoci (např. Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc, amyotrofická laterální skleróza) dále autoimunitnínemoci (např. roztroušená skleróza), neuroonkologickémalignity, metabolické nemoci dětského věku, svalovédystrofie a další.