Dětská paliativní péče v České republice a Kanadě – podobnosti a rozdíly (Paliativní medicína, 2021)
V červnu 2019 jsem přijal nabídku stát se mentorem Tý-mu dětské podpůrné a paliativní péče FN Motol v Praze v rámci dvouletého grantu EU. Přesto, když jsem bylpožádán, abych zhodnotil shody a rozdíly mezi zdravotnickým systémem v ČR a v Kanadě a mezi dětskoupaliativní péčí v obou zemích, měl jsem zprvu pocit, žejsem dosud neměl dostatek příležitostí získat patřičnývhled do české mentality a českého zdravotního systému, abych byl schopen takové srovnání učinit. Pandemie mi sice nedovolila intenzivní osobní zkušenostv rámci grantu, jak bylo původně plánováno, nicméněvirtuální spojení, které udržuji s českou komunitoupaliativní medicíny, zřetelně ukázalo některé rozdílya shody, o nichž jsem slýchal od členů Týmu dětsképodpůrné a paliativní péče FN Motol.