Paliativní péče u pacienta se zavedenou mechanickou srdeční podporou: kazuistika (Paliativní medicína, 2021)
Diagnóza pokročilého chronického srdečního selhání znamená pro pacienta závažný infaustní stav.Možností, jak zvýšit nízký minutový srdeční výdej, je implantace mechanické srdeční podpory.Všichni pacienti se zavedenou mechanickou srdeční podporou potřebují také další zdravotní,psychologickou, sociální a spirituální péči. Tuto péči může poskytovat a koordinovat paliatr,dále může významně pomoci při komunikaci s rodinou a praktickým lékařem. V závěru životapacienta, se zavedenou mechanickou srdeční podporou, je důležitá symptomová léčba zajišťujícíkvalitu života pacienta a důstojné umírání. Kazuistika ilustruje možnou spolupráci paliatra a VAD(Ventricular Assist Device) týmu při péči o pacienta se zavedenou mechanickou srdeční podporou.
Keywords: chronické srdeční selhání; mechanická srdeční podpora; paliatr; paliativní péče