Ten Tips Palliative Care Clinicians Should Know About Caring for Patients with Left Ventricular Assist Devices (Paliativní medicína, 2021)
Pokročilé srdeční selhání významně zvyšuje utrpení nemocných i jejich blízkých. Levostranná mechanická srdeční podpora (LVAD – left ventricular assist device) může těmto nemocným prodloužit život a zvýšit jeho kvalitu. Týmy, věnující se pacientům s terminálním srdečním selháním indikovaným k implantaci mechanické srdeční podpory, zvou stále častěji paliatry jako konziliáře nejen pro management v preimplantačním období, po implantaci podpory, ale také k pacientům s mechanickou srdeční podporou na konci života. Mnoho paliatrů ale necítí dostatečnou odbornou jistotu v péči o tyto pacienty. Autoři tohoto článku, kardiologové, geriatři a paliatři, se pokusili prohloubit znalosti paliativních týmů a připravit tak paliativní týmy na péči a podporu pacientů s LVAD a jejich blízké od období před implantací až do závěru života.
Keywords: akutní onemocnění; pokročilé srdeční selhání; levostranná srdeční podpora; léčba; paliativní péče; dobrá symptomová léčba