Co patří k tématu dříve vyslovených přání (Paliativní medicína, 2021)
Dříve vyslovená přání (DVP) nejsou v České republice novinkou. V českém právním systém jsou od října 2001, konkrétněji pak v zákoně č. 372/2011 o zdravotních službách. Z pohledu etiky je vůdčí ideou názor, že autonomie pacienta nekončí v situaci, kdy není, trvale nebo dočasně, schopen své představy o léčbě vyjádřit, nebo vůbec je vytvořit. Diskuse nad tématem DVP se v ČR vrací opakovaně, je tedy nutné se jím zabývat.