Rehabilitace v paliativní péči: klinická relevance a smysluplnost: Rehabilitation in palliative care: Clinical relevance and purpose (Paliativní medicína, 2025)
V tomto čísle časopisu Paliativní medicína vychází reprint článku věnovaného problematice rehabilitace onkologických pacientů, který byl původně publikován jako kapitola s názvem „Rehabilitace v onkologii“ v tzv. Modré knize České onkologické společnosti. Text si klade za cíl být praktickým vodítkem pro klinickou praxi a zároveň reflektovat současný stav mezioborové spolupráce v onkologické péči. Za velmi důležité považuji, že se mezi jednotlivými kapitolami objevila i samostatná část věnovaná právě rehabilitaci – tedy oblasti, která je často opomíjena, přestože může významně přispět ke zlepšení kvality života pacientů s onkologickým onemocněním.Zvláštní pozornost si zaslouží část věnovaná paliativní fázi. Právě zde se rehabilitace nejvýrazněji odchyluje od tradičního zaměření na obnovu funkce a zvyšování výkonu. Místo toho se stává prostředkem k udržení důstojnosti, podpory autonomie a zajištění co nejvyšší možné kvality života – vždy v souladu s přáními a potřebami pacienta.