EPIC: Integrace paliativní péče na JIP – informace o prospektivní randomizované studii s účastí ČR: EPIC: Integration of palliative care in intensive care units – information about the prospective randomized study with Czech participation (Paliativní medicína, 2025)
Paliativní medicína je v posledních letech stále častěji vnímána jako neodmyslitelná součást moderní zdravotní péče. Jejím cílem není prodloužení života za každou cenu, ale především zlepšení kvality života pacientů a jejich blízkých. Právě v tomto duchu vznikl projekt EPIC – Enhancing Palliative care in ICU, financovaný z programu Horizon Europe, který si klade za cíl integrovat kvalitní paliativní péči do prostředí jednotek intenzivní péče (JIP) napříč Evropou.