Psychická zátěž a psychohygiena u sociálních pracovníků v paliativní péči: Psychological burden and psychohygiene among social workers in palliative care (Paliativní medicína, 2025)
Tento článek se zaměřuje na psychickou zátěž a psychohygienu sociálních pracovníků v paliativní péči. Pomocí polostrukturovaných rozhovorů s devíti zdravotně sociálními pracovníky byla analyzována jejich psychická zátěž a identifikovány zdroje podpory přispívající k udržení jejich duševního zdraví. Výsledky ukazují, že hlavními zdroji psychické zátěže jsou: nejasná role v multidisciplinárním týmu, obtíže spojené se systémem zdravotních a sociálních služeb a emoční náročnost práce. Komunikační partneři zdůraznili volnočasové aktivity, týmovou podporu, podporu od zaměstnavatele a smysluplnost jejich práce jako klíčové zdroje podpory pro udržení si duševního zdraví.
Keywords: paliativní péče; sociální pracovník; psychická zátěž; duševní zdraví; psychohygiena