Intervence konziliárního týmu paliativní péče: v hlavní roli všeobecná sestra (Paliativní medicína, 2024)
V oblasti paliativní péče zastávají všeobecné sestry důležitou roli v péči o pacienty a jejich rodiny. Tato studie se zaměřuje na intervence všeobecných sester v konziliárním týmu paliativní péče na Klinice paliativní medicíny VFN a 1. LF UK v Praze. Pomocí deskriptivní analýzy intervencí provedených během roku 2022 mapuje činnost sester a identifikuje jejich hlavní úlohy v tomto specifickém kontextu. Výsledky ukazují, že sestry se podílely na více než polovině všech intervencí, přičemž 75 % z nich provedly sestry samostatně. Nejčastěji prováděnou intervencí byl odběr hodnotové anamnézy a screening potřeb pacientů. Hlavní role sester byla identifikována v komunikaci, koordinaci péče, advokacii a edukaci pacientů. Zjištění dokládá nutnost kontinuálního rozšiřování kompetencí sester v oblasti paliativní medicíny a zdůrazňuje důležitost specializovaného vzdělávání a tréninku, které mohou přispět ke zlepšení kvality poskytované péče v nemocnicích. Studie zároveň podtrhuje potřebu začlenění těchto dovedností do pregraduální výuky.
Keywords: všeobecná sestra; paliativní péče; sesterské intervence v paliativní péči; role sestry; vzdělávání sester