Kompetence paliativní sestry (nejen) v komunikaci (Paliativní medicína, 2023)
SouhrnSestra hraje při poskytování paliativní péče na všech úrovních zdravotního systému zásadní roli. Dobře vedená ošetřovatelská péče u pacientů s nevyléčitelným onemocněním může významně ovlivnit jejich kvalitu života. Tento text shrnuje v osmi bodech základní kompetence sestry s důrazem na komunikační kompetence a strategie. Dále nabízí popis současných možností vzdělávání sester v paliativní péči v České republice.
Keywords: paliativní péče; ošetřovatelská péče; kompetence sestry; komunikace