(untitled) (Paliativní medicína, 2022)
Nejsou dva státy na světě, kde by se hospicem rozumělo právě totéž. V prostředí ČR se tento druh péče rozvíjí institucionalizovaně od roku 1995, kdy vznikl první lůžkový hospic na našem území – Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. U jeho zrodu stála „máma českých a moravských hospiců“ MUDr. Marie Svatošová. Dalo by se říci: „Co Spojenému království Cicely Saundersová, to Česku Marie Svatošová“.