(untitled) (Paliativní medicína, 2022)
Dušnost patří k základním symptomům srdečního selhání. Základ léčby dušnosti u srdečního selhání s redukovanou ejekční frakcí v současnosti tvoří blokátory systému renin-angiotenzin, betablokátory, antagonisté mineralokortikoidních receptorů a inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2. Uvedené lékové skupiny mají prokazatelně i prognostický efekt. Za jistých okolností se k nim řadí ivabradin a nově vericiguat. Symptomatická léčba se opírá především o diuretika, parenterální substituci železa, v konkrétních případech jsou používána inotropika. V léčbě refrakterní dušnosti se uplatňují opioidy. Významné místo zastává i přístrojová léčba, na prvním místě srdeční resynchronizace, u indikovaných pacientů mechanická srdeční podpora. U pacientů s hypoxémií je indikována léčba kyslíkem. Využití jednotlivých postupů se u konkrétního pacienta mění s vývojem onemocnění a změnou cílů péče.