(untitled) (Paliativní medicína, 2022)
Kožní T-buněčné lymfomy (CTCL) tvoří vzácnou skupinu nehodgkinských lymfomů. Mycosis fungoides a Sézaryho syndrom, které představují nejčastějšími podtypy CTCL, jsou nevyléčitelná onemocnění s chronickým průběhem s opakovanými relapsy. CTCL působí pacientům vysokou symptomovou zátěž s negativním dopadem na kvalitu života. Přesto není paliativní péče pacientům s CTCL dostatečně přístupná. Přehledový článek si klade za cíl seznámit čtenáře s příznaky CTCL a jejich dopady na psycho-sociální oblasti a zdraví pacienta, blízkých a pečujících a ukázat na potřebu poskytování paliativní péče jako důležité součásti mezioborové a multidisciplinární péče u pacientů s CTCL.