(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Na našem pracovišti rozvíjíme specializovanou paliativní péči pro onkologické pacienty formou paliativní ambulance a nemocničního konziliárního týmu paliativní péče (NKTPP). Paliativní ambulance je součástí onkologického oddělení, vede ji lékař s atestací z klinické onkologie a paliativní medicíny, a je určena zejména pro onkologické pacienty s pokročilým nádorovým onemocněním, s limitovanou prognózou, u kterých není plánovaná další onkologická léčba, nebo u nich probíhá paliativní onkologická léčba, ale symptomová zátěž nebo komplexnost jejich potřeb přesahují možnosti běžné onkologické ambulance. Obecná paliativní péče by měla být součástí rutinní praxe onkologa. Hranice obecné a specializované paliativní péče jsou v onkologii často neostré. Předložená kazuistika chce poukázat na možnosti, za jakých okolností a jakým způsoben může vstoupit specializovaná paliativní péče do „příběhu“ pacienta s nádorovou duplicitou.