(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Článek poskytuje úvod do aktuálního stavu výzkumu psychedeliky asistované psychoterapie, se zaměřením na pacienty s život ohrožující nemocí. Předkládá přehled prací z 50.–70. let a detailněji se zabývá soudobými studiemi, které poukazují na bezpečnost a dlouhodobý antidepresivní a anxiolytický potenciál této metody u pacientů s depresí, úzkostí a tzv. existenciální tísní. Stručně je popsán terapeutický kontext, psychické a somatické účinky psychedelik včetně rizik, nastíněny jsou též možné mechanismy účinku psychedelik (zejména psilocybinu) z neurobiologické a psychologické perspektivy. Uvedeny jsou též hlavní limity dosavadního výzkumu s ohledem na možné využití psychedelik v paliativní péči.