(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Chronické selhání ledvin často zásadním způsobem ovlivňuje prognózu i kvalitu života pacienta, je však u starších pacientů jen vzácně jediným zdravotním problémem. Integrovaný přístup, který bere v úvahu celou osobnost pacienta, jeho symptomy, ale i priority, kvalitu života, výkonnost, event. možnosti pracovního uplatnění a který zahrnuje nikoli jednorázovou, ale trvalou komunikaci s pacientem, ale také kolegy z jiných oborů medicíny, je tak jedinou možností, jak se s narůstající komplexitou problémů těchto pacientů vyrovnat.