(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Hlavními tématy úvodní konzultace s konziliárním týmem paliativní péče v nemocnici jsou zpravidla jeho potíže a příznaky, hodnoty, přání a obavy pacienta, a jeho ukotvení ve vztazích. Konzultaci je nutné zaznamenat formou zápisu do zdravotnické dokumentace, přičemž tento zápis může sloužit jako nástroj komunikace s dalším nemocničním personálem, v širší rodině, při jednání s poskytovateli specializované paliativní péče. Článek přináší vhled do struktury zápisu paliativního konzilia ve dvou pražských nemocnicích, a to paliativního týmu zaměřeného především na dospělé pacienty (Všeobecná fakultní nemocnice) a Týmu dětské podpůrné péče (Fakultní nemocnice Motol). Autoři článku reflektují způsob vedení paliativní konzultace, smysl zápisu a představují též praktická doporučení, jaké aspekty při tvorbě zápisu z konzultace zohlednit.