(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Neurologové stojí poměrně často tváří v tvář pacientům, na které čeká v důsledků jejich nemocí dlouhé a těžké strádání fyzické, emoční, kognitivní i spirituální. Trpí nejenom nemocní lidé, ale i jejich rodinní příslušníci. Takovýchto chronických onemocnění s postupným hor- šením klinického stavu a ztrátou soběstačnosti je v neurologii mnoho. Jsou to především neurodegenerativní nemoci (např. Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc, amyotrofická laterální skleróza) dále autoimunitní nemoci (např. roztroušená skleróza), neuroonkologické malignity, metabolické nemoci dětského věku, svalové dystrofie a další.