(untitled) (Paliativní medicína, 2021)
Dušnost patří mezi symptomy, které nejzávažněji zhoršují kvalitu života. Obavy z dušení či udušení jsou častým zdrojem úzkosti u pacientů s onemocněním plic. V naprosté většině případů lze však dušnost mírnit i v pokročilém stádiu chronického či akutního plicního onemocnění. Lékem první volby u pacientů v paliativní péči je morfin pro svojí prokázanou efektivitu a při správném dávkování také bezpečnost.