(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Kontext V letošním roce byl senátorkou Věrou Procházkovou (ANO) znovu předložen návrh Zákona o paliativní péči, rozhodování na konci života a eutanázii. Jedná se o stejný návrh, který MUDr. Věra Procházková v roce 2020 se skupinou poslanců předložila v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Návrh zákona byl tehdy vládou ČR odmítnut a v parlamentu s ohledem na končící volební období nebyl projednán. Výbor České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP vydal 15. 6. 2025 k návrhu tohoto zákona stanovisko. Souhrn Stanovisko výboru k návrhu zákona o paliativní péči, rozhodování na konci života a eutanázii (dále jen Stanovisko) zřetelně pojmenovává hranice mezi paliativní péčí a eutanázií. Tyto koncepty považuje za právně a eticky zásadně odlišné. Jejich spojování v jednom společném zákoně může být – dle Stanoviska – matoucí jak pro odborníky, tak pro pacienty a veřejnost. Stanovisko připouští, že existují aspekty utrpení na konci života, které ani při nejlepší vůli a odborném úsilí nedokáže paliativní péče dostatečně zmírnit nebo zcela odstranit. Pokud by v budoucnu byla eutanázie implementována do českého právního řádu, je možné, že se stane některými pacienty v těchto krajních situacích preferovanou možností odchodu ze života. Stanovisko však trvá na tom, že eutanázie není součástí paliativní péče a nelze předpokládat, že bude v zařízeních specializované paliativní péče prováděna. Dle Stanoviska je v současné době v České republice prioritou zajištění kvalitní, dostupné a skutečně odborné paliativní péče pro všechny, kteří ji potřebují.