(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Nádory centrálního nervového systému jsou nejčastějšími solidními nádory dětského věku a zároveň jsou zatíženy nejvyšší morbiditou, letalitou a symptomatickou zátěží v oboru dětské onkologie. Včasná integrace dětské paliativní péče do onkologické léčby je proto klíčová pro zlepšení kvality života pacientů i jejich rodin. Tento článek představuje systematický model integrace dětské paliativní péče v dětské neuro-onkologii inspirovaný schématem používaným v St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, USA. Model definuje klíčové milníky v trajektorii nemoci pacienta, kdy je vhodné zapojit prvky primární paliativní péče poskytované primárním onkologickým týmem, a kdy využít specializované paliativní péče poskytované Týmem dětské podpůrné péče. Ten by měl být zapojen již u samotného sdělení závažné diagnózy, při změnách průběhu léčby a konzultacích jejích výsledků, u závažných psychosociálních situacích, při rozhodování o limitacích léčby, v období konce života a při zajištění pozůstalostní péče. Implementace tohoto modelu umožňuje efektivní management symptomů, optimalizaci komunikace a zajištění kontinuity péče, včetně podpory rodiny v období truchlení. Článek poukazuje na přínosy časné integrace paliativní péče v dětské onkologii a představuje návrh její implementace do klinické praxe.