(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Příspěvek představuje souhrn užitečných tipů pro praxi při poskytování kulturně citlivé péče rodinám dětských pacientů s paliativními potřebami. Přehled poznatků byl vytvořen na základě zkušeností a znalostí získaných z mezinárodní stáže a rešerše odborné literatury. Pro přehlednost byl soubor tipů pro praxi uspořádán do akronymu RESPEKT, který sám o sobě představuje základní rámec a nejdůležitější princip práce s rodinami z různých kulturních prostředí. Písmena akronymu představují oblasti: Reflexe, Emoce, Spiritualita, Překlad, Edukace, Komunita a Tým, které jsou podrobně představeny v textu.