(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Malígna črevná obštrukcia je komplexný medicínsky problém pri pokročilom nádorovom ochorení. Pre pacienta predstavuje náročnú situáciu s vysokou intenzitou symptómov, pre lekárov situáciu s komplikovanou medziodborovou komunikáciou a medicínsko-etickými dilemami. Zhodnotenie krehkosti, reakcia na konzervatívny manažment, chirurgické možnosti korekcie, potreba parenterálnej výživy, zhodnotenie anabolického potenciálu a zhodnotenie preferencií pacienta sú kľúčové pri zvažovaní chirurgickej intervencie, ktorá má vysokú 30-dňovú mortalitu. Konzervatívny manažment aj pri technickej operabilite sa vo svetle medicínskych dôkazov a vysokej relevancii možného konca života stáva kľúčovým.