(untitled) (Paliativní medicína, 2025)
Úvod: Většina dobrovolníků v hospicových službách zmiňuje, že jim jejich práce přináší radost a smysl. Práce dobrovolníka má ale také svá úskalí v podobě nejasné role v paliativním týmu, omezené pravomoci, bezmoci a negativních emocí spojených se smrtí a umíráním. Cílem studie bylo zjistit, jestli se tyto možné negativní aspekty dobrovolnické práce projevují i v konceptech jako je únava ze soucitu a uspokojení ze soucitu a jestli mají vliv na odchod dobrovolníků ze služeb. Metodika: Provedli jsme průřezové dotazníkové šetření mezi dobrovolníky hospicových zařízení v ČR za období od 18. 11. 2023 do 9. 2. 2024. Do studie byli zařazeni aktivní dobrovolníci lůžkových i mobilních hospicových služeb, kteří se aktivně dostávali do kontaktu s pacienty. Hlavním cílem analýzy bylo zjistit, zda má únava ze soucitu a uspokojení ze soucitu nějakou souvislost s tendencí k odchodu dobrovolníků z hospicových služeb. Dalším cílem bylo zjistit, jakých hodnot dobrovolníci ve zmíněných konstruktech dosahují. Výsledky: V daném období vyplnilo dotazník 88 respondentů z 8 různých krajů ČR. Výsledné skóre uspokojení ze soucitu bylo vysoké, skóre únavy ze soucitu nízké a tendence k odchodu velmi nízká. Mezi skóre uspokojení ze soucitu a tendencí k odchodu byla nalezena nízká až střední negativní korelace.