(untitled) (Paliativní medicína, 2024)
V rámci spolupráce Sekce podpůrné léčby a péče a Psychoonkologické sekce ČOS a České společnosti paliativní medicíny jsme iniciovali elektronický dotazník Survio 2024 (www.survio.com), který zahrnoval celkem 8 otázek určených pro klinické onkology, hemato-onkology a radiační onkology a který byl dostupný od 29. 3. do 31. 5. 2024. Celkem vyplnilo dotazník 49 respondentů. Hodnocení spolupráce paliatrů a onkologů a významu paliativní péče v onkologii lze považovat za pozitivní. Onkologové hodnotí přínos paliativní péče ve všech jejích aspektech. Zajímavým zjištěním je, že postoj onkologů ke správnému načasování integrace paliativní péče je stále významně pozdější než jsou mezinárodní i národní doporučení. Více než polovina respondentů uvádí jako překážku ve spolupráci obavy z odmítnutí ze strany pacienta.