(untitled) (Paliativní medicína, 2024)
Při poskytování perinatální paliativní péče je nezbytná spolupráce mnohých odborností. Vnímání a porozumění možnostem a současným nástrojům specializované paliativní péče se mezi odbornostmi i jednotlivými profesionály liší. Potřebný validovaný dotazník, který by vnímání mapoval, v českém i v mezinárodním prostředí dosud chybí. Předkládáme proto dotazník pro expertní vícedoménové hodnocení perinatální paliativní péče (Palliative peRInatal Multidomain Assessment [PRIMA]). Dotazník prošel dvoukolovou externí validací a hodnocením vnitřní konzistence (Cronbachovo α pro celý dotazník 0.799 [95% konfidenční interval 0.550–0.878], pro podotázky na aktuální stav 0.767 [0.544–0.877] a podotázky na ideální stav 0.867 [0.763–0.916]).