(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Dychová terapia je približne od 80tych rokov súčasťou paliatívneho konceptu. Po prvýkrát bola aplikovaná na paliatívnom oddelení nemocnice Barmherzige Brüder v Mníchove, vďaka dychovej terapeutke Ire Summer. Lekári tohto oddelenia vedeli o jej vzdelaní dychového terapeuta a žiadali ju o intervenciu u zomierajúcich. Touto cestou sa dostala atemterapia do paliatívneho konceptu. Postupne sa rozšírila aj za hranice Mníchova. Všetky paliatívne oddelenia vrátane oddelenia univerzitnej nemocnice Grosshadern v Mníchove pod vedením profesorky Claudie Bausewein, ako aj v hospicoch, či v ambulantných paliatívnych tímoch ponúkajú pacientom dychovú terapiu ako komplementárnu metódu.