(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Přinášíme kazuistiku mladé pacientky s terapeuticky refrakterním difúzním velkobuněčným B-lymfomem s důrazem na spolupráci mezi hemato-onkology a lékaři paliativního týmu ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. Na konkrétním příkladu demonstrujeme roli hematoonkologa, který s pacientem probírá terapeutický plán a možné komplikace léčby, a také mapuje rodinné zázemí konkrétního nemocného, a přínos paliativního týmu u pacientky ve složité sociální situaci a non-compliantní k terapii. Přínos paliativního týmu u pacientky ve složité sociální situaci a non-compliantní k terapii spočíval v efektivní intervenci, která nejen vytvořila důvěru mezi pacientkou, paliativním týmem a ošetřujícími hemato-onkology, ale sekundárně přispěla k celkově zlepšené komunikaci, vyšší adherenci k léčbě, účinné sociální podpoře a péči, která byla v souladu s hodnotami a preferencemi pacientky.