(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Článek reaguje na aktuálně probíhající migrační vlnu ve spojitosti s válečným konfliktem na Ukrajině a na její dopad na poskytování dětské paliativní péče v České republice. Představuje souhrnná literární data o situaci rodin, čerpajících zdravotní péči po migraci, v kontextu komplexních psychosociálních dopadů přesídlení a válečného konfliktu. Součástí textu je popis bariér poskytování zdravotní péče těmto rodinám, mezi něž patří kulturně podmíněné potřeby rodiny a pacientů, jazyková bariéra a specifické výzvy, které poskytování péče v tomto kontextu klade na zdravotníky a management nemocnice. Text vycházející z dostupné zahraniční literatury zasazuje problematiku válečných uprchlíků s paliativními potřebami do kontextu naší země a v závěru nabízí doporučení pro poskytování dětské paliativní péče v České republice.