(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Kritický stav je traumatizujícím momentem v životě pacienta – často se jedná o život ohrožující onemocnění. Prvotní rozhodnutí o překladu na lůžko intenzivní péče (ARO, JIP) a s tím související rozhovory s příbuznými se často zaměřují úzce na to, zda léčba může pacientovi zachránit život. Ale i po odeznění kritického stavu a propuštění z intenzivní péče (IP) mají pacienti vyšší riziko úmrtí a často se v dalším průběhu potýkají s přetrvávajícími orgánovými, funkčními a neuropsychologickými následky.